11. Hrvatski ljetni Salsa Festival, Rovinj 2015

Kaže jedan moj prijatelj čija je voljena strastvena ’salserica’ (a on nije, pa mu je žao): ”Paola, to ti je čisti seks”. I stvarno, kad čovjek malo bolje pogleda – nije on daleko od istine. Kada krene lipanj svi znaju što je na repertoaru: Croatian Summer Salsa Festival. I što se tada dogodi – u Rovinj se slije tisuće onih koji plešu, vole plesati, žele plesati, žele naučiti ili jednostavno vole gledati. Ovih potonjih ima najmanje. Teško je slušati vruće, ljetne, salsa ritmove i stajati ukočeno s čašom pored šanka. To se ne radi. Lipnja 22. u Rovinj se dođete pakleno zabaviti. Jer, iskreno ne znam koji je sljedeći salsa festival na Jadranskoj obali toliko dobar kao što je ovaj rovinjski. Ovaj naš veliki globus na kojem smo svi raštrkani postane toliko malen.

Mikrolokacija, naš Rovinj odjednom je dom Amerikanaca, Brazilaca, Rusa, apsolutnog svakog Europljana, Australaca, Skandinavaca, Kanađana… Zašto uopće nabrajati – to je priča koja nema kraja. Naše Hrvatice i njihove ili ne-njihove snažnije polovice isto su ovdje u gradu. To je već klasika. Teško da ćete razaznati odakle tko dolazi i ako se itko pita – jezične barijere ovdje nema. Čini se da se u osam dana koliko Festival traje- ’salseri’ jako malo pričaju- jezikom. Govor tijela je definitivno stavljen u prvi plan. A to otprilike izgleda ovako – svi u ljetnom modu, kratke oblekice, usko, isklesano, lijep ten, senzualnosti u potocima, a svi nekako radosni (čovjek pomisli da nisu oni odavde, s ove planete).

Rovinj svakoga lipnja postane ljepše mjesto za život. Ma ne samo ljepše – radosno je i pozitivno. I ‘salserima’ i onima koji to nisu, ali svake godine iznova požele to postati. Pitam se – nakon ove 11. edicije Salsa festivala u Rovinju, hoće li se konačno netko sjetiti produljiti isti, za prvu ruku, barem na cijeli mjesec. Razloga za to ne učiniti – nema, vuk sit, ovca cijela. Osmog dana kada se rasplesana ljudina spakira i krene kud koji mili moji – svi se mi pitamo: pa gdje su otišli i što sada rade, jesu li i dalje onako zamamni i veseli, s kime se sada druže, što razmišljaju, jeli im negdje drugdje bolje nego kod nas … Krene ljubomora. Kao kad prekineš s partnericom/partnerom. Mi volimo ’salsere’ i volimo to što nam svake godine dolaze. Volimo ih gledati kako zrače pozitivnom energijom, kako šetaju našim ulicama, kako piju puno vode (dok se neki pitaju – pa dobro kako se opustiš bez cuge) i još više plešu, volimo ih čuti kako se u 6 ujutro vraćaju u apartmane, i dalje onako veseli i opušteni… Mi zapravo ne želimo da oni odu. Salsa festival Rovinju daje novi štih, predivan uvod u dugo toplo ljeto, elan i razloga za ružičast pogled na svijet.

Svi vi koji još uvijek promišljate biste li ili ne biste bili dio ovog plesnog čuda u Rovinju – nemojte si to činiti. Kupite ulaznice za radionice (važno je naučiti nešto novo), okuražite se na plesne korake čak i ako ste tijekom života uopće zaboravili što to oni jesu, ulovite koju zraku sunca da vam bijela ljetna opravica stoji zamamnije, bookiraje apartman, sobu, šator, kamping prikolicu ….  to prije i obradujte sebe i nas. Poklonite si ljeto za pamćenje. Oslobodite se monotonije i rutine koju živimo jer su nas tako učili. Recite ‘ciao’ tmurnom uredu i kolegama koje gledate 300-tinjak dana  godišnje. Skinite teške, neudobne cipele i počastite se onim plesnima. Spakirajte pakleno dobar badić jer ćete plesati i kad niste u plesnim dvoranama – na šljunčanim plažama, bazenima,  vjerojatno i u fontani na glavnom gradskom trgu. Uzmite kremu za sunčanje jer ćete 8 dana boraviti vani, ponesite dobre naočale jer nećete spavati. Uzmite i fotić da se na godinu, pred ljeto podsjetite zašto ponovno morate u Rovinj na Salsa festival.

I da se za kraj vratimo na početak priče- salsa jest čisti seks, erotika i senzualnost. Ono što pokreće svakoga od nas. Čini nas živim. Lijepima i poželjnima.

11. Hrvatski ljetni Salsa Festival, Rovinj 2015

Paola Baričević
Rovinj, 05. svibnja 2015.

2307 Total Views 1 Views Today

Pin It on Pinterest

Share This