Ljubitelji podmorja, domaći i gosti nerijetko istražuju morske dubine Rovinja. Pa iako nemamo bogatstvo i šarenilo koralja, nismo tropi i našli bi se oni koji bi sada rekli da je roniti u ovim predjelima monotono još ćemo jednom zaključiti da se o ukusima ne raspravlja. Jer strastveni ronioci ljubav prema moru gledaju kroz neke druge naočale, u ovom slučaju – masku. Ono što ćete vidjeti u rovinjskom podmorju veže se za burnu prošlost ovih prostora. Kada su prije 114 godina u Velikoj Britaniji krenuli u izgradnju putničkog parobroda Baron Gautscha nikome nije bio cilj da tu mrcinu jednoga dana posjećuju ronioci. Slijedom događaja, upravo se to dogodilo. 1908. godine ovaj je parobrod izgrađen za 300 putnika koji su iz Trsta htjeli za Kotor.

Vječiti ratovi svijeta, u ovom slučaju 1. svjetski rat uzeo je danak svega 6 godina starom Baron Gautschu. Baron Gautsch 100-godišnjicaGodine 1914. na putu s Velikog Lošinja prema Trstu naišao je na minu i potonuo 6 nautičkih milja jugozapadno od rovinjskog svjetionika Sv. Ivana na pučini. Najmanje 246 putnika doživjelo je krah do danas najvećeg potonulog parobroda u hrvatskim vodama. Sreća u nesreći ukazala se (samo) 148 putnika i 31 članu posade. Od tada pa do danas ovaj je div postao skrovište ribama i atrakcija roniocima.

Kako je narod prije tih 100 godina ostao bez linije Sjever- Jug, ni danas situacija nije u mnogočemu drugačija. U sezoni 2014. svi ćemo se mi koji tu živimo baš kao i vi koji ćete tek doći morati dobrano organizirati da dođemo do Lošinja, Suska s divnom tirkiznom obalom, malene Silbe ili pak Grada Morskih orgulja. Sreća je naša što nismo potonuli s katamaranom koji je iz Pule u jeku turističke sezone povezivao otoke jadranskog arhipelaga. Ako niste izdržljivi plivači na duge staze ostanite u Rovinju i zaronite tih 40-ak metara do Baron Gautscha. Za njega barem znamo gdje je dok za onaj nesretni pulski katamaran ne znamo. Izgubio mu se svaki trag osim bezvrijednog internetskog reda vožnje za 2013. godinu i cjenika mu 100% skupljeg u odnosu na 2012. Da nam prometna povezanost u zemlji nije jača strana svjedočiti će svatko tko nam je pokušao doći bilo čime, a da nije vlastiti automobil što za sobom onda vuče neku drugu temu koju ovoga puta nećemo otvarati. Možda da samo spomenemo za one koji ne čitaju između redaka- cijene cestarina i goriva.

Vratimo se mi na morske dubine i ljetne slučajeve. Kao svaki pacifist i pozitivist zaključiti ćemo- gdje god se našli na Jadranu imati ćete prilike zaviriti u neko čudo prirode i pokoju atrakciju. Ako ste već u Rovinju učinite taj zaron i posjetite potonulog velikana kako bi mu odali počast. Možda najbolje baš na njegov rođendan 13. kolovoza. Baron Gautsch, sretan ti rođendan!

Baron Gautsch – 100 godišnjica, Rovinj

Paola Baričević
Rovinj, 23. srpnja 2014. 

2685 Total Views 1 Views Today

Pin It on Pinterest

Share This