Volimo suvremenost i ono što sa sobom donosi- moderan dizajn i udobnost, nove linije sportskih automobila, nove glazbene albume, modne kolekcije, neke nove naslove knjiga, nove filmove, isto koliko i nove gastronomske recepte i molekularnu kuhinju. Znak je to da se razvijamo, da rastemo, da se mijenjamo. Pa opet, kada spomenemo određen period prošlosti, kada se prisjetimo kako smo tada živjeli i što je tada bilo in, neobičan osjećaj ugode prođe kroz nas. Upravo tu ugodnost i sjećanje na život od prije 50-ak godina moći ćemo još jednom proživjeti u Rovinju, u sklopu Dolce Vita festivala. Kako prigodan naziv!

Tri dana lipnja, sjajnog perioda u godini, kada nas žarko sunce još uvijek ne prisiljuje da se tijekom dana skrivamo pod Dolce Vita festival 2014 Rovinjokriljem klime ili da ronimo duboko u plavetnilu, tamo gdje vrele zrake ne dopiru- posvetiti ćemo se festivalu koji veliča sve najbolje proizašlo 50-ih godina 20. stoljeća. Od 5. do 8. lipnja današnji 60-godišnjaci i oni stariji prisjećati će se kako im je bilo odrastati u znaku likovne umjetnosti Dalija,Picassa ili pak Magrittea. Mlađe generacije nakratko će zaviriti u svijet koji su dosad vidjeli samo kroz neki od medija. Oživjeti će ikona stila i ženstvenosti Marilyn Monroe, isto kao i Audrey Hepburn. Vozni park pretvoriti će se u luksuz u kojem neće postojati X6 ili A4 ili nekakvo sasvim treće, prekratko ime. Na scenu stupaju oldimeri u kojem će se svatko od nas htjeti provozati, osjetiti kako je držati taj volan u vlastitim rukama. Da bude zanimljivije, organizatori su se dosjetili da i Vi budete dio manifestacije, pa ako vam posljednjih 50-ak godina u garaži nepomično stoji limeni ljubimac na dva ili pak 4 kotača- ovo je pravo vrijeme da ga izvedete u šetnju. Odličan trenutak da mu se posjetitelji Dolce Vita festivala dive i požele ga svojim. A onda vi sjednete na antikno sjedalo i odvezete se svojim putem. Slatke li ljubomore!

Za strastvene sakupljače svega i svačega, za one koji se nikada nisu mogli odvojiti od niti jednog svog komada odjevne krpice koji su ikada nosili- ovo je pravi trenutak da svoju démodé garderobu još jednom učinite poželjnom i nosivom. Imate vremena da izvadite haljine uskog struka i glamurozne bijele rukavice, odjela i marame! Iskoristite ovo proljetno vrijeme da svu tu svoju prošlost dobro provjetrite, unesete dašak života parfemom i tako uređeni, uputite se na plesnjak. Kakve bi to bile 50-e bez glazbe! Vintange bendovi dolaze iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Španjolske, a to se čini kao sjajan razlog za izlazak tog vikenda. Ako ste zaboravili kako izgledaju retro plesni koraci možda je dobra ideja da se u privatnosti svoga doma malo prisjetite. Za one koji su se oduvijek osjećali kao da imaju dvije lijeve, ovo je dobro vrijeme da NAUČITE. Evo dokaza da nikada ni za što nije kasno. Na festivalu ćete se moći priključiti radionici plesa. Nikakav tango ili techno trzaji ne dolaze u obzir. Na repertoaru su lindy hop i swing.

Za one koji su rođeni prekasno da bi se sjećali 50-ih, sprema se velika izložba svega što je označavalo te divne godine. Nezaobilazan nakit, odjeća i pokoji komad obuće možda, tapecirani namještaj kojeg smo se srećom riješili do danas, kućanski aparati, fotografije i tko zna što još. Vikend bez shoppinga nije vikend pa ćete na izložbama moći i kupiti pokoji komad koji će vas još dugo podsjećati na Dolce Vitu. A uglavnom bez odjeće ili pak s onom prigodnom biti će tko drugi doli pin-up djevojaka. Tko još nije vidio kako izgleda burleska preformans ovo je pravo vrijeme za to. Zbog ovog se festival i zove Dolce Vita. Jer život zaista jest sladak!

Dolce Vita festival 2014

Paola Baričević
Rovinj, 17. svibnja 2014.
3211 Total Views 1 Views Today

Pin It on Pinterest

Share This