Čini se da je proljeće u Rovinju svake godine sve ljepše i privlačnije gostima. Nakon RBAR-a koji će se svakako još dugo pamtiti, red je došao na 7. ediciju manifestacije Rovinj Photodays. Najveći festival fotografije u Hrvatskoj održati će se na raznim lokacijama u gradu od 2. do 4. svibnja. Tako ni ovoga puta ne morate dragocjeno vrijeme utrošiti na planiranje vikenda. Samo se pojavite u gradu i uživajte u plodovima tuđeg rada. Svatko će tu naći nešto za sebe: zaljubljenici u fotografiju, profesionalci, amateri ili jednostavno- znatiželjnici.

Od 2008. godine otkada se Rovinj Photodays održava promijenilo se ponešto. Posjetitelji su, naviknuti na sve značajnije manifestacije u regiji i gradu, postali kritičniji. Možda i izbirljiviji. Pa organizatori imaju sve više posla u kojem moraju biti originalniji nego što su to bili do sada.

Tako će ovogodišnji Rovinj Photodays biti promenada posjetitelja, fotografa iz čitave regije, niza radionica, predavanja, Rovinj Photodays 2014 - MyRovinjpregleda portfolia, izložbi i dobre atmosfere te međunarodnih stručnjaka za fotografiju. Svih raduje kada se na ovakve festivale odazove publika izvan granica Hrvatske. Čini se da to podiže kvalitetu i popularnost događaja. A ove godine, kao i tijekom dosadašnjih izdanja, neće nedostajati međukulturnog i međunacionalnog buma u našem gradiću. Domaći i svjetski poznati majstori fotografije okupiti će se baš ovdje.

Ako vam još uvijek nedostaje razloga zašto doći u ovo predivno vrijeme predsezone, kada sunce grije taman- ni prejako ni premalo, a ulice više nisu puste, ali ipak nisu ni previše prometne, evo malog uvoda što nas očekuje na Rovinj Photodays-ima: promocija foto radova, usvajanje novog i dijeljenje naučenog znanja, izmjenjivanje fotografskog iskustva i naravno- networking. U moru sadržaja koje vas očekuju na otvorenom, u galerijama i muzejima naići ćete na one sasvim besplatne. A ako vam je divljenje tuđem radu suviše pasivno jednostavno se okušajte u nagradnim foto rutama.

Među desetak izložbi sigurno će svatko pronaći nešto po vlastitom interesu. U potragu krenite od gradske rive, preko galerije Stare tvornice, Zavičajnog muzeja Grada Rovinja, Centra vizualnih umjetnosti Batana, sve do Multimedijalnog centra. A za one kojima to nije dovoljno, posjetite crkvicu Sv. Tome svega nekoliko kilometara sjeverno od grada Rovinja. Tamo uz nekadašnje tračnice stare željezničke pruge Rovinj – Kanfanar naići ćete na crno/bijele fotografije Nenada Gattina.

Radovi finalista koji su se do veljače prijavili na Prvi međunarodni natječaj za suvremenu fotografiju Rovinj Photodays 2014./ 1st International Competition of Contemporary Photography Rovinj Photodays 2014 prvog dana ove manifestacije bit će izloženi za javnost. Možda vam to bude okidač da se i vi primite fotoaparata i prijavite na sljedeći natječaj. Ako zbog ničeg drugog barem zbog iskustva. Imate priliku da baš vaš rad postane dio putujuće izložbe u kojoj sudjeluje šira međunarodna fotografska zajednica.

Tko voli fotografiju vjerojatno nema ništa protiv malo predavanja. O čemu drugom doli- fotoaparatima! Još jednom nije važno dali ste profesionalac, amater ili amater koji misli da je profesionalac i obratno. Organizatori Rovinj Photodays-a pobrinuli su se da svatko pronađe nešto za sebe.

Ako niste za pasivno slušanje tuđeg mišljenja vjerojatno ćete se htjeti uključiti na neku od radionica. Npr. radionicu modne fotografije. A nagrade za najbolje učenike svakako su primamljive. Barem onima koji vole foto svijet.

A kakav bi to vikend bio da se ne ode na tržnicu! Ovoga puta bez sezonskog molim. Na repertoaru Fototržnice će biti passé fotografske kamere i ostali foto pribor, oprema za cameru obscuru, autorske fotografije kolekcionara, knjige o fotografiji i umjetnosti i još mnogo toga, kao što to inače i biva na tržnicama. Isto vrijedi i za Fotoknjižaru. Nema do dobre knjige! Tema naslova je dakako- fotografija.

Biti će ovo, po svemu sudeći, još jedan zabavno-poučni vikend u Rovinju. Škole i express tečajevi su u potpunosti démodé ovog proljeća. Nema ljepšeg doli jutarnje kave u centru, pod ugodnom toplinom sunčevih zraka. Nešto s programa Rovinj Photodays-a tijekom dana. I zatim čaša laganog vina u nekoj od vinoteka poslijepodne. Dobrodošli u svijet hedonizma!

Rovinj Photodays 2014

Paola Baričević
Rovinj, 26. travnja 2014.
2777 Total Views 1 Views Today

Pin It on Pinterest

Share This