Rovinj je ovu sezonu dočekao drugačije nego sve prijašnje zajedno. Svjetsko prvenstvo Red Bull Air Race bio je dovoljan razlog tisućama Hrvata, bližih nam i daljih susjeda da se za vikend 12. i 13. travnja upute prema našem malom gradu. U samo dva dana Rovinj je prerastao u metropolu u koju se je stizalo autobusom, automobilom, motorima pa čak i biciklama. Stanje na cestama je bilo raznoliko, ovisno o dobu dana kada se je pristizalo. Ranoranioci nisu imali poteškoća. Oni koji su dolazili u posljednji trenutak zaglavili na nekoj od dionica istarskog Y. Pa je poluotok u jednom trenutku signalizirao JAM. Traffic jam, a ne paper jam. To je priča o višekilometarskoj koloni koja se vjerojatno neće još neko vrijeme ponoviti. A ako se i nađemo u istoj gužvi možemo samo zaključiti da je Rovinj postao extra popularna destinacija. Više nego što je bio prije RBAR-a.

Uvala Valdibora, inače mjesto koje suviše ne zapinje oku prolaznika, zaprimila je u jednom vikendu 50.000 posjetitelja. I to je bila prava atmosfera! U trenu je Uvala živnula, masa joj je udahnula veselje, toplinu i avanturistički duh. Zastave su se vijorile, veliki ekrani su dočaravali ljepotu leta, iz zvučnika su dolazile riječi komentatora utrke. U stilu praznika rovinjci su aktivirali svoje dvorišne roštilje, podastrali piknik deke, izvukli ležaljke i zauzeli pozicije na svojim terasama.

Galerija slika

Rovinj je odjednom postao pozornica. I osjećaj je bio dobar! Ova je manifestacija napravila preokret u gradu. Zbog RBAR-a rovinjski ugostitelji otvorili su svoje objekte nešto ranije nego prošle godine. Svi su se oni užurbano pripremali za predsezonu koja bi po svemu sudeći mogla prerasti u sezonu s rekordnim brojem noćenja. Naime, Rovinj je zbog ove manifestacije dobio dosad nemjerljivu promociju. Po dosadašnjim procjenama RBAR svjetsko prvenstvo preko medija prati pola milijarde ljudi. U ovoj predsezoni u Rovinj je pristigao poveći broj Austrijanaca. Oni su naime došli izraziti svoju podršku pilotu sunarodnjaku. Čini se da su u tome bili iskreni jer Hannes Arch je osvojio prvo mjesto. Za njega je ova pobjeda bila posebna, ostvarena pred mnogim prijateljima i obitelji. I zaista, Rovinjsku Valdiboru pokorile su austrijske zastave. Doduše, samo za potrebe sportskog bodrenja. Čini se i da je Archu naša zemlja posebno draga jer je on sam naziva drugim domom. Ne bi bio prvi put da to čujem. Jednom su prilikom jedni Češki gosti Hrvatsku nazvali upravo tako- svojim drugim domom. Vjerojatno takva izjava govori sve o ljepotama kraja, sigurnosti ulica, gostljubivosti domaćih ljudi, čistoći plaža, kvaliteti smještajnih jedinica.

Uz Archa trijumfirali su i Paul Bonhomme te Muroya Yoshihide kojem je rovinjska utrka donijela najbolji vlastiti rekord. Dvanaestorica pilota osjetili su i grubost vjetra. Bura se je uzdigla epski, kao da želi otežati put do trona RBAR svjetskog prvenstva. Uz nju i adrenalin prošao je još jedan vikend u Rovinju. Grad je ovoga puta nadmašio sebe i u velikom stilu otvorio novu sezonu. A možda slična priča očekuje i Maleziju gdje će se održati treća utrka Red Bull Air Race.

Red Bull Air Race Rovinj – zaključak

Paola Baričević
Rovinj, 16. travnja 2014.
2005 Total Views 1 Views Today

Pin It on Pinterest

Share This