Rovinj turističku sezonu 2014. otvara spektaklom koji će teško itko nadmašiti u ostatku ovog ljeta. Vikend prije Uskrsa koji je dosad konvencionalno označavao početak turističke sezone sve će oči biti uprte u nebo. Ovoga puta ne zbog prognoziranja vremena, ali svakako da zbog događaja Red Bull Air Race Rovinj. Svjetski poznate i priznate manifestacije koja će, stanovništvom mali, Rovinj staviti na veliku kartu i time dati vjetar u leđa kada govorimo o turističkoj promociji grada.

Rovinj je grad rekorder po ukupno ostvarenim noćima u Hrvatskoj.

Kada govorimo o Red Bull Air Race manifestaciji on ima ulogu logističke i operativne podrške. Veliki je to zadatak. U Rovinju se u 3 dana manifestacije očekuje između 60 i 80 000 posjetitelja- Hrvata i gostiju iz inozemstva. A po dosadašnjim procjenama  indirektno, preko medija, utrku će pratiti pola milijarde ljudi širom svijeta. Dok se u Rovinju i okolici mahom popunjavaju svi dostupni smještajni kapaciteti, u Gradu Rovinju sve je usmjereno na reorganizaciju svakodnevnog života građana.

Rovinjska Valdibora, uz ostalu infrastrukturu, po svemu mora biti spremna za prihvat gledateljstva. Imajući na umu da sam grad ima 15 000 stanovnika sa širom okolicom- veliko je to opterećenje. Uobičajeni životi ovih građana biti će nakratko uzurpirani masom. Ali će u prosincu 2014. godine moći podvući crtu svih turističkih manifestacija u Hrvatskoj i zaključiti da je Rovinj bio domaćin vjerojatno najpoznatije kada govorimo o akrobatskom letenju.

Pri organizaciji eventa se ništa ne ostavlja slučaju. Sve jeMatt Hall (AUS) pomno isplanirano. Sve, osim vremenske prognoze. Govoreći o tome, vrsni piloti RBAR-a upoznati su sa burom. Njezinom mogućom jačinom, brzinom i nepredvidivošću. I ona im zasada predstavlja jedini problem. No, utješna je riječ generalnog direktora RBAR-a; staza se može odvoziti u 90% slučajeva. Ipak govorimo o vrhunskim akrobatskim pilotima i sjajnim kontrolorima leta.

Prometnice će biti maksimalno opterećene, pa Red Bull Air Race tim, Maistra i grad Rovinj imaju razrađene scenarije. Centar grada postaje masovno šetalište posjetitelja, znatiželjnika i turista. A parkirališta i motorna vozila sele se kilometrima van centra grada. Možebitnu krutost  i nevoljkost na promjene dio građana koji su skloni monotoniji i miru morati će ovoga puta sakriti pod tepih. I to možda baš pod tepih stana iz kojeg će se iselili za vikend 12. i 13. travnja kako bi ga iznajmili posjetiteljima Red Bull utrke, za barem  tri puta veću cijenu nego bi to inače učinili.

Oni koji poznaju Rovinj već su odavno počeli propitkivati hoće li sa malenog poluotoka Muccia moći pratiti utrke. Ta je zona bolnice “dr.Martin Horvat” svima zanimljiva zbog svojeg položaja. Otamo se pruža lijep pogled na grad, ali i na zračnu stazu Red Bullovih aviona. Međutim, Muccia je pretvorena u svojevrsnu sigurnosnu bazu. Za helikoptere, vatrogasna i ambulatna vozila. Jer, koliko god priželjkivali da problema ne bude, svi moraju biti svjesni rizika akrobatskog leta nad tisućama gostiju i nad Mirninom hladnjačom koja sadrži amonijak. Kako bi rizik od mogućih nesreća sveli na minimum, Grad Rovinj je s organizatorima, Red Bullovim predstavnicima pomaknuo stazu nešto dalje od hladnjače. Ona će biti posebno označena, a svi piloti su o tome već obavješteni.

Prema novoj gradskoj karti moglo bi se dogoditi da i samim građanima bude teško snalaziti se u kretanju inače poznatim ulicama. Pa je to je rješeno uz pomoć 150 volontera, sportaša Grada Rovinja koji će davati upute i usmjeravati posjetitelje.

Maistra je čini se odavno shvatila da sunce i more nisu dovoljni da se turisti sliju u naš kraj. Sunce grije i u Grčkoj, a more se plavi i u Turskoj, Španjolskoj, Italiji, …  Međutim, ovakav spektakl svakako jest dobar razlog da se dođe u Hrvatsku. I Rovinj. A radost oko povratka u naše krajeve ne krije ni Erich Wolf, izvršni direktor RBAR-a. On je na Jadranskoj obali ljetovao kao dijete. A vraća se kao čelni čovjek svjetski poznate manifestacije.

Video u vlasništvu Tv Istre

Oni koji su kroz proteklo desetljeće pratili Red Bull Air Race znaju da je kum Red Bull zračnih utrka Peter Besenyel. Upravo je on već odradio prvi pokazni let nad Rovinjskom Valdiborom i dao naslutiti usijanu atmosferu koja nas očekuje.

Nakon što je otvorenje održano u Abu Dhabiju, svjetsko prvenstvo u akrobatskom letenju održati će se 12. i 13. travnja 2014. godine u Rovinju i biti će to događaj za pamćenje. Kruna dosadašnjih sportskih spektakla.

Red Bull Air Race Rovinj

Paola Baričević Rovinj, 6. travnja 2014.
1929 Total Views 1 Views Today

Pin It on Pinterest

Share This